(+45) 59 21 14 29 info@braendebixen.com
N

Leveringer til hele Danmark

N

Dansk forarbejdet brænde

N

Danmarks billigste brænde

Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.

VÆRD AT VIDE OM BRÆNDE

Brændebixen.com

BRÆNDEBIXEN

Skelbæk 12
4460 Snertinge
CVR: 33966342

VÆRD AT VIDE OM BRÆNDE

Brændværdien

Når man taler om hvor meget brændværdien er i brænde, så menes der hvor meget varme kan man få ved afbrænding af træet. Der er flere faktorer der spiller ind. Det har stor betydning, hvor meget vand brændet indeholder. Som tommelfingerregel må brændet ikke indeholde mere end 18-20% vand.

Type brænde

Hvilken type træ spiller også en stor rolle. Brændværdien i 1 kg. bøg er den samme som i 1 kg.gran. Med andre ord er der lige meget varme i et vilkårligt kilo træ – uanset art. Det vigtige er selvfølgelig, at få så mange kilo tørt træ som muligt,for så få penge som muligt. Et brændetårn med bøg vejer næsten dobbelt så meget som et tårn med gran og afgiver derfor næsten dobbelt så meget varme.

Se hvor mange kg. brænde der i en m³

Nedenstående tabel angiver hvor mange kg.træ der er i en kubikmeter(m3). Hvis man køberet tårn med bøg, får man 2% mere brændværdi end hvis man køber ask med samme fugtighedsprocent. De tal skal man sammenholde med prisen på de enkelte tårne for at finde den mest økonomiske løsning.

Træart. Kg. tørt træ pr.m3
Avnbøg 640
Bøg 580
Ask / Eg 570
Elm 565
Birk 540
Gran 370

Fyr rigtigt

Idéen er at få så høj temperatur i brændeovnen som muligt. Det giver ren forbrænding – klare gule flammer uden røg – og fuld udnyttelse af træets energi.

Du kan se om du har en uren forbrænding ved at træet soder. Det giver dårligere varme, røg i stuen og ud af skorstenen, løbesod i skorstenen og, i værste tilfælde, skorstensbrand.

1. Brændet skal være tørt og rent

Vand i brændet afkøler ovnen og giver uren forbrænding. Brændet må højst indeholde 18 % vand. Brændet skal også være rent, det vil sige det skal være uden lim, maling, imprægneringsmidler eller andre ting som ikke hører hjemme i brændeovnen.

2. Optænding ved top-down-metoden

Læg to stykker brænde i bunden. Ovenpå stables pindebrænde i lag med luft imellem.Tænd i den øverste del så flammerne arbejder sig oppe fra og ned som i et stearinlys.

3. Ovnen skal varmes op så hurtigt som muligt

Brug gerne rigeligt med pap, tørt pindebrænde, spåner, bark og kvas. Papir, fx aviser, er også godt. Papir er lavet af træ, og det er knastørt, så det er velegnet til at hæve temperaturen i ovnen. Men undgå glittet papir (fx skinnende reklamer) som giver meget aske.

4. Sørg for rigeligt luft, især under optænding.

Ren forbrændring kræver løbende tilførsel af luft. Skru først ned for luften når flammerne bliver lysere.<

5. Brug ikke for store stykker brænde

Der skal være luft mellem brændet og væggene i brændkammeret. Så kan hele brændestykket varmes op og brænde på én gang. Til de fleste ovne bør brændet ikke være længere end 28 cm og ikke tykkere end 6-8 cm.

6. Fyld ikke ovnen mere end halvt op

Når træ varmes op, afgiver det gasser. Gasserne kræver lufttilførsel – udover stærk varme – for at blive brændt af. Hvis der er for meget brænde i ovnen, bliver forbrændingen uren.

7. Tjek røgen fra skorstenen

Gå udenfor og tjek røgen. Den skal være næsten usynlig, og den skal ikke lugte. Grå røg og sur lugt tyder på dårlig forbrænding. Det skyldes typisk vådt brænde, for lav temperatur i ovnen eller for lidt luft til brændet.

8. Luk for lufttilførslen når der ikke er ild i ovnen

Gløder har afgivet alle træets gasser og brænder altid rent. Luk for luften når der ikke er flere gule flammer. Så suges stuens varme luft ikke ud til fuglene.

Share This